hozzászólások

  • attesz86: Sziasztok, nekem ez a repülés tetszik: youtu.be/MyyTdi8RK9E A hajtóműről bővebben: www.hunjettur... (2011.04.09. 13:57) Hatejamo hét - Nem esik le!
  • wagnergabesz: Üdv.! Én vagyok a Gerle építője. A műrepülő vitorlázó, még hajtóművel sem tudja túllépni a 15-20... (2011.04.04. 20:11) Hatejamo hét - Nem esik le!
  • Sutheo: Nekem az volt a leggázabb amikor apám fiestájában (2006-os a kocsi) kellett izzót cserélni. Az els... (2010.10.30. 23:57) Milyenek a mai autók egy szakember szemével?
  • ColT: @J.G.: A melóhelyemen ingyenes a parkolás (ipari övezet). A melóm meg megköveteli, hogy rohangássz... (2010.10.24. 01:02) Parkolówestern - SZÍVj!
  • Kifordított kacagány: @J.G.: a hely az enyém, meg a tiéd, közterület. a mi pénzünkből épül és a mi pénzünkből tartják ka... (2010.10.20. 09:14) Parkolówestern - SZÍVj!
  • Utolsó 20

várható időjárás

DeLuxe videók

Partnereink

Rendezvény

Egy nagycsalád autót keres

2010.08.25. 10:21 | IPK | 22 komment

Címkék: autó nagycsalád 7 üléses

Sosem gondoltam volna, hogy ennyire körülményes egy nagycsaládos embernek autót venni. Mondjuk, ha jobban belegondolunk, rájöhetünk, hogy semmi furcsaság nincs abban, hogy a használtautó piac egyik fehér foltja a családi egyterűek, buszlimuzinok szegmense. Mostanában kezd csak divattá válni, hogy boldog, boldogtalan egyterűt vesz, és ha már lúd, legyen hét ülése. Tíz év múlva biztosra veszem, hogy könnyebb lesz ilyen autót használtan venni. Az is megérne egy külön misét, hogy miért ilyen népszerűek az egyterűek. Nem egy embert ismerek, akiknek egy, vagy két gyerekük van, mégis hétüléses autót vesznek, de most nem szeretnék senkit untatni ezzel kapcsolatos teóriám fejtegetésével. A harmadik gyermek megérkezése viszont már tényleg vízválasztó. Próbáltak már mondjuk egy Opel Astra hátsó ülésére bekötni három gyerekülést? Elmondjam hogyan megy? Sehogy. A két ülés mellett max. annyi hely marad, hogy egy kígyótestű anyuka bebűvészkedheti magát közéjük egy poronty pedig vándorolhat előre. Szóval egy öttagú családnál már kell a hétülés, vagy legalább is valami tágasabb egyterű.

 

Gergő barátomnak megszületett a negyedik fia. E örö, e bódottá. Eddig sem tudom, hogyan sikerült a három gyerekülést betuszkolni egy Ford Focusba, a negyediknek már csak úgy marad hely, ha valaki otthon marad. Jött hát az ésszerűnek tűnő igény, hogy kerítsünk egy nagyautót. Ráadásul még igények is voltak. Benzines kell. ezen nem csodálkoztam, magam sem mernék venni használt dízelt, túl sok rossz tapasztalata volt már ismerőseimnek, családtagjaimnak a közös nyomócsöves dízelekkel. Használt autónál pedig ott a rizikófaktor, hogy nem megfelelően tartották karban és akkor akár évente rá lehet költeni a nyaralásra szánt pénzt. Nyilván egy benzines is lehet pénztemető, ha nem megfelelően bántak vele, de talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, az új dízelek sokkal hamarabb és gorombábban bosszulják meg a hanyag bánásmódot. Szerettek volna automatát, mert Gergő felesége nem rendelkezik túl nagy vezetői rutinnal (én azon is meglepődtem, hogy van jogsija) , ha rögtön kezdésnek egy nagy batárt kap, legalább legyen könnyen kezelhető. Aztán az is fontos volt, hogy az ülések mögött legyen csomagtartó is. Mit ér az autó, ha befér a család, de a babakocsi, vagy esetleg az utimotyó már nem. Ez is érthető kívánalomnak tűnik. Ja, a legfontosabb. Férjen bele nagyjából a kétmilliós keretbe és ne legyen tíz évnél idősebb.

Most tessék felmenni valamelyik használtautós oldalra és bepötyögni a kritériumokat, aztán csodálkozni. Nem sok találat lesz, megsúgom. Számomra legszimpatikusabb választásnak a Chrysler Grand Voyager tűnt, szerencsére Gergőnek is. Nekilátott hát a keresésnek, de elég lehangoló eredmények születtek. Vagy halálba lelakott, vagy ropira tört autókat talált. Két autó volt, amit közösen is megnéztünk, az egyik elég elhanyagoltnak tűnt és abban sem voltam biztos, hogy a tulaj tényleg el akarja-e adni, a másik csillogott villogott, de a rétegvastagság mérő olyan vidáman futott fel 800-1000 mikronos értékekig, hogy öröm volt nézni. Grandot nagyjából azt hiszem kilőhetjük, nagy szerencse kell hozzá, hogy befusson egy használható darab, ahhoz meg még nagyobb, hogy el is tudjuk vinni.

Na igen, de ha nem Grand Voyager, akkor mi? Hasonló méretben ott a francia konkurencia a Grand Espace, de akkor valamiből engedni kell. Benzines automatát ugyanis szinte lehetetlen találni. Fájó szívvel ugyan, de búcsút intettünk az automataváltónak, mindjárt lett is két használhatónak tűnő ajánlat, mindkettőt elvitték, illetve intézik rá a hitelt.

És mi van akkor, ha a mérethatárt toljuk lejjebb. Végül is jelenleg csupán hat ülésre van szükségük, egy olyan autó, amiben hét különálló fotel van talán vállalható lenne még. Ráadásul volt a Sharan-Alhambra-Galaxy trió, van belőlük „bőven” a piacon, és akad köztük automata benzines is.

Elmentek megnézni egyet, pakolgatták össze vissza az üléseket, némi hunyorítással vállalható kompromisszumnak tűnik. Ráadásul tőlünk egy köpésre (460 km-re) van is egy jónak tűnő darab. De ugye az mégsem felel meg mindenben az eredeti tervnek.

Itt tartunk most. Gergő autót keres. Nagyot, benzinest, automatát. Kezd egyre inkább megbarátkozni vele, hogy nem Chrysler lesz, de azért reménykedik, hogy egyszer csak befut álmai autója. Talán még az is lehet, hogy nem vettünk számításba minden létező lehetőséget és épp csak a szemünket nem szúrja ki a legkézenfekvőbb válasz.
Önök esetleg tudják, mit kellene neki venni?
 




A bejegyzés trackback címe:

https://sopianaedeluxe.blog.hu/api/trackback/id/tr572232546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csunyadiszno 2010.08.25. 11:27:42

Mitsu Space Wagon. Honda Shuttle. Toyota Picnic. Esetleg valami mikrobusz.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.08.25. 12:09:46

Renault Grand Scenic nem játszik? a hét ülés megvan. benzinest is találni, az automata kemény dió lesz. ja, lehet, hogy a csomgtartó kinyitott ülésekkel már kicsi. esetleg félcsomagtartó 5+1 üléssel?

más kompaktból korábban nem nagyon volt Grand változat, az újabbak közül már van a Picassóból is, meg ott a Pug 5008, de azok még újak, drágák

Krisi 2010.08.25. 13:02:52

Zafira OPC. 7 ülés megvan, automata pedig nem kell, elég berakni kettesbe és a turbómotor megoldja a többit erőből, váltogatni se kell nagyon :)

3 gyerekig még szerintem belefér a Volvo V70 vagy 850 kombi, ott gyárilag van középen gyerekülés, amellé pedig csak odafér még kettő. ez persze csak tipp, ha hülyeséget írtam javítsatok ki. de abból van benzines automata is ráadásul, valamint árban is stimmel.

Krisi 2010.08.25. 13:07:35

különben pedig barkas B1000 gyorsszállító

zöldi 2010.08.25. 15:20:10

@Krisi: "3 gyerekig még szerintem belefér a Volvo V70 vagy 850 kombi"

Kívánom, ha 3 gyereked lesz, ne ilyenekkel kelljen szenvedned. Oda tényleg busz kell, amíg kicsik, eszméletlen mennyiségű cuccot ciplesz mindenhova, és a személyautók többségébe nem fél el 3 gyerekülés. Egy példa: A loganba beültünk 3-an 180+, 90kg+ egészséges férfiemberek hátra, és ha nem is kényelmemben, de elfértünk. 3 gyerekülsét viszont nem tudok betenni, nem csukódik be az ajtó...

IPK 2010.08.25. 17:27:17

@biker_kolee: még az ortodox mercedesesek is elismerik, hogy a vito egy nagyon rossz autó

biker_kolee 2010.08.25. 18:13:33

@IPK: Nekünk semmi bajunk sincs vele. :) Ráadásul 112 CDI, automatával.

pickapu 2010.08.25. 18:56:20

@biker_kolee: A 112 CDI a kivétel. Ezt azért mondom, mert ismerőseim között van egy pár Vito, de egyedül a 112-essel nem kellett még szopni.
Nekem ha sok gyerkőc lenne, egy 2.4-es Hiace-t vennék. Tapasztalat, hogy 400+ km után sem köpött vért, miközben kőművesekkel jártam az országot az előző cégnél, ahol dolgoztam.
Az a baj, hogy családi használatból valót alig kapni.

Rocko- 2010.08.25. 22:29:22

@biker_kolee: na de ez a Tietek. lefényképezzem az ellenpéldáját? a terepzöld színűt, amelyben a barnát a rozsdafoltok adják. nem szép.

biker_kolee 2010.08.25. 22:40:18

@Rocko-: Én is tudnék ellenpéldát hozni.. De fényképezd le, látni akarom, ha már ennyit meséltél róla. :))

Múltkor lemostam a gépet, hallom, hogy valami nagyon csúnyán kerreg.. Odanézek, 108 CDI.. Namondom, ehhez képest a mienk Doxa. Jó, kb. 50k van a blokkban, szal még sokáig el fog menni, de akkoris.. :))))

Kifordított kacagány 2010.08.26. 19:11:09

@zöldi: na többek közt ezért vesznek a népek már két gyerek mellé egy hétszemélyest. mi is azért vettük. a két kölyök mellé a fél házat is be kell csomagolni, a ház meg nagy. időnként az sem baj, ha a nagymamát és egyéb családtagot is be lehet pakolni, olyankor jól jön a plusz két ülés. most már persze eladnám, de eladni még nehezebb, mint amilyen venni volt:)

@pickapu: a hiace tényleg jó, volt már hozzá nekem is szerencsém. optimális átmenet a teher és a személyautó között. de szerintem a fenti elvárásokon belül nem fog találni belőle egyet sem.

Miki-oooo 2010.08.26. 22:50:21

Gergő szerintem egy Ikarus 280-al járna a legjobban, igaz az csak 3 ajtós ;-) Vagy a jó öreg ki húzza a rövidebbet játékkal, el lehetne dönteni indulás előtt, hogy kinek kell otthon maradnia. Ha szellősebben szeretnének utazni, akkor akár több rövid gyufaszálat is be lehet csempészni a kihúzandó szálak közé :-)

Ezek szerint abból nem lett semmi, amiről még 7végén szó volt?

Viszont eszembe jutott még egy lehetőség, bár fehér holló ez is, de ki tudja... Csak annyit, hogy az első generáció az igazán ütős belőle, persze azok már több, mint 10 évesek - mondjuk szerintem ez nem hátrány manapság - viszont Rwd (vagy Awd) éés közép motoros!!! Na nem az a nagyon közép, de már az első tengely mögött van a moci, ami benzinesből kizárólag 2,4 sor 4. Szerintem ez elég izgalmasan hangzik, pedig japó :-)) Ő lenne a Toyota Previa, 1 méteren innen 7, vagy 8 személyesen.

Ez csak illusztráció, hogy értsd mire gondolok:
www.hasznaltauto.hu/auto/toyota/previa/toyota_previa_gl_automata_8_szemelyes-3975094

Brigi \"B. A.\" főnöke 2010.08.29. 03:18:14

Létezik.

suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=133415883

Benzines, automata, 8 személyes, klímás, és még regadóval is belefér a keretbe.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.08.30. 22:50:39

megjegyzem, a Saab 9-5-be befér egymás mellé hátra a három gyerekülés, és bazinagy csomagtere is van. és van belőle kombi is, tíz évnél fiatalabb, bőven 2 millió alatt

IPK 2010.08.31. 06:54:58

@Hammer: igen, de ugye itt most 4 gyerekről van szó, négy gyermek esetén meg 4 gyerekülés kell és akkor az anyuka mehet a csomagtartóba, vagy az apuka :)
halkan megsúgom, hogy megszületett a megoldás, bővebben jövő héten...

iriszi 2010.08.31. 07:27:12

Szia
Én egy ilyennel járok majdnem 6 éve diesel 300k körüli km ,3 gyerek 7 ülés csomagtartó ,egyszer durrant el egy tömítés az adagolóban. www.hasznaltauto.hu/auto/hyundai/trajet/hyundai_trajet_2.0_gls_gaz_van_van-4090751
szerintem megbízható és elég nagy is
üdv

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.08.31. 09:44:31

@IPK: hozzá kellett volna tennem, hogy az előző komment erre volt reakció: "Szóval egy öttagú családnál már kell a hétülés, " nem, nem feltétlenül kell :)