hozzászólások

  • attesz86: Sziasztok, nekem ez a repülés tetszik: youtu.be/MyyTdi8RK9E A hajtóműről bővebben: www.hunjettur... (2011.04.09. 13:57) Hatejamo hét - Nem esik le!
  • wagnergabesz: Üdv.! Én vagyok a Gerle építője. A műrepülő vitorlázó, még hajtóművel sem tudja túllépni a 15-20... (2011.04.04. 20:11) Hatejamo hét - Nem esik le!
  • Sutheo: Nekem az volt a leggázabb amikor apám fiestájában (2006-os a kocsi) kellett izzót cserélni. Az els... (2010.10.30. 23:57) Milyenek a mai autók egy szakember szemével?
  • ColT: @J.G.: A melóhelyemen ingyenes a parkolás (ipari övezet). A melóm meg megköveteli, hogy rohangássz... (2010.10.24. 01:02) Parkolówestern - SZÍVj!
  • Kifordított kacagány: @J.G.: a hely az enyém, meg a tiéd, közterület. a mi pénzünkből épül és a mi pénzünkből tartják ka... (2010.10.20. 09:14) Parkolówestern - SZÍVj!
  • Utolsó 20

várható időjárás

DeLuxe videók

Partnereink

Rendezvény

Parkolówestern - SZÍVj!

2010.10.07. 10:10 | IPK | 18 komment

Címkék: pécs kórház parkolás

Rég bosszantott annyira föl bármi, mint minap a Pécsi Szívcentrum előtt. Feleségem édesanyjának már egy ideje rakoncátlankodik a szíve, gyógyszert szed rá és rendszeresen kell járnia ellenőrző vizsgálatokra. Pénteken aztán jött a telefon feleségemtől, hogy bennfogták. Elég zűrös heteim vannak a munkahelyemen, egy pályázattal küszködök és nyakunkon egy háromnapos partnertalálkozó, akad bőven tennivaló. Elmúlt már hat óra, mire sikerült elszabadulnom és összeszedni a családot, hogy meglátogassuk anyósomat. A rövid beszélgetés után indultunk haza, apósom pedig megkérdezte, hogy merre parkolunk. Mondtam neki, hogy itt, az épület előtt, mire ő visszakérdezett, hogy vettünk-e parkolójegyet. Először azt hittem, hogy viccel az öreg, mi a fenének vettem volna. Távol vagyunk a belvárostól, itt egészem biztosan nincs automata. Aztán kimentünk és láttam, hogy komolyan gondolta az öreg. Bizony ott állt büszkén az autósok legnagyobb ellensége a parkoló közepén. Cifra káromkodások próbálták meg elhagyni a számat, de mivel kicsi lányunk is velünk volt, visszafogtam magam. Apósom a kórházzal szemben lévő kavicsos-földes parkolóban állt, állítólag ott is szedik a jó magyar forintokat a parkolásért cserébe. Hazáig dünnyögtem az autóban, igazán pofátlan dolognak tartottam, mert nyilvánvaló, hogy itt semmi másról nem szól az egész, mint a gyógyulni vágyók lehúzásáról.

 

Pécs egyik legnagyobb egészségügyi létesítménye ez, a négyszázágyasnak becézett klinika és a szívcentrum, jó messze a belvárostól. Két busszal lehet megközelíteni, a belvárosból a 30-as járattal, ami viszonylag gyakran (10-15 percenként) jár. Pécs legsűrűbben lakott részéről, Kertvárosból pedig az 55-ös busszal, amiből óránként jön 1-2 átlagban és az is szakaszhatáros, vagyis nem váltható rá vonalbérlet, és ha úgy van, mint régebben volt, akkor elvileg két jegy kell, hogy Kertvárosból a Kürt utcáig lehessen vele utazni. (ez lehet, hogy változott azóta, amióta utoljára utaztam rajta, a PK Zrt. oldalán nem találtam erre vonatkozó információt) A lényeg, hogy megközelíthető tömegközlekedéssel is, de elég sokat kell utazni, vagy buszra várni, ha ezt választjuk. 

Szóval mennénk a kórházba, de a parkolásra kifizethetjük a gatyánkat is. Egy kivizsgálás a szívcentrumban nagyjából fél nap, óránként 200 Ft-al számolva egy ezres simán megvan. Aztán vegyük anyósom esetét. Van autójuk, van jogosítványa. Tegyük fel, hogy autóval megy a kivizsgálásra, ahol közlik vele, hogy innen ugyan nem megy pár napig sehova, mert gáz van. Mama ilyenkor telefonál, hogy gyorsan vigye valaki haza az autót és közben rohangál le a köntösében a kis drótokkal a testén dobálni az automatába az aprót. Nonszensz. 

Én mondom, barátságtalan, aljas húzás ez a városunk részéről. Ismét mondom, nagyon messze van a létesítmény a belvárostól, semmi sem indokolná a parkolóóra jelenlétét. Illetve egy valami mégis mégpedig az, hogy sok beteg és sok látogató fordul itt meg, akik ha kell, akár fizetnek is a parkolásért, csak, hogy láthassák szerettüket, vagy, hogy felírják nekik a gyógyuláshoz szükséges gyógyszereket. Ilyen embereket lehúzni pedig pofátlanság.
 




A bejegyzés trackback címe:

https://sopianaedeluxe.blog.hu/api/trackback/id/tr112341302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leadfoot 2010.10.07. 10:42:03

"Tegyük fel, hogy autóval megy a kivizsgálásra, ahol közlik vele, hogy innen ugyan nem megy pár napig sehova"

Azért ez egy kicsit vad verzió, nem hinném, hogy az ilyen egyedi eseteket is figyelembe lehet vagy kéne venni a parkolási rendszer kialakításánál.

Egyébként én is hordtam az egyik családtagomat kivizsgálásra, és ha elmagyarázod a portásnak, mi van, elmondod, hogy beteggel vagy, beenged az udvarra.

Egyébként az egyetem miatt simán indokolható a fizető parkolás. Ugyanis irtózatos zsúfoltság van a környéken (elég megnézni reggel 8 előtt a Pacsirta utcát vagy az Ifjúság úti tízemeletesek közti parkolókat.
Mikor egyetemre jártam oda, az 55-össel közlekedtem, és egyáltalán nem olyan rossz (oké, nem tökéletes), elég gyorsan el lehet jutni vele kertvárosból abba a városrészbe.
Mikor néha kocsival mentem, mindig megbántam, mert a parkolókereséssel együtt (szokásos körök a Budai Nagy Antal és Veres Péter utcában, az Ifjúság úti házak között, a 400ágyas előtt, a Honvéd utcában) simán volt annyi idő, mint a buszozás, a közben elpöfékelt benzinről már nem is beszélek.
És az utolsó években (és itt 5-6 évvel ez előttről beszélek, már akkor is nagyon szar volt a parkolási helyzet) sokszor volt, hogy legközelebb az Alkotmány utcai Spar-nál lehetett parkolót találni...

Gondolom a környéken lakók is szívták ezt. A Budai Nagy Antal utcában pl. egy csomóan csinálták, hogy leparkoltak valakinek a garázsa elé, és hagytak egy cédulát a kocsiban, hogy ha ki akar állni (vagy be) a garázs gazdája, csörögjön rájuk a megadott telefonszámon.

esef 2010.10.07. 10:46:45

@Leadfoot:
Hogy mennyire utáltam a sok barmot akik a Budai Nagy Antal és a Veres Péter utcában állandóan parkolóhelyet kerestek... Mi a Veres Péterben laktunk, volt egy garázstulajdonos faszi, az mindig lopóskocsit hívott és elszállíttatta a garázsa előtt állókat.Mondjuk igaza is volt... Ennek már 10 éve, akkor ezek szerint a helyzet változatlan.
Ellenben 2 perc alatt gyalog ott volt az ember a 400 ágyasban. :)

pickapu 2010.10.07. 16:33:42

Az egri kórház parkolójában is automata van, de ott egy teljes napra meg lehet vásárolni a jegyet 300 forintért. Nem sokkal mellette szintén van egy murvás parkoló, ahol sokáig ingyen lehetett állni. Ma már oda is kiraktak egy pénznyelőt.

AttiLADA · http://www.carstyling.hu/car_shower.php?id=39435 2010.10.08. 08:57:32

Sziasztok! Undorító világban élünk. Pedig a legfontosabb az egészség!Ezt fiatalon megtanultam, nehéz áron. Ebben az országban nincs. Aki meg az eü-ben dolgozik sz*rért-h*gyért, hálásak lehetünk nekik, hogy még ott vannak, több műszakban ráadásul. Hála Isten pajtásnak, vannak rendes orvosok, nővérek, ápolók, ... stb. Együttérzek, mert nekem Apu járt így. Lejárt a mozgássérült igazolványa pár napja (amit végül is mi nem néztünk, de 5 évig jó, és azért nem minden nap ezt kell nézni...). Jött vissza a Déli páyaudvarnál, a Kékgolyó utca közeléből, és már kint volt a szeretetcsomag a szélvédőn. És Kocka Ladánk van. Gondolhatják, hogyha kinthagyja az eredeti papírt, nem csal vele. Ezt amúgy lopják, fénymásolják, szkennelik, visszaélnek vele. Tudom, elfogult vagyok. De a nagy Merciseknek, BMW-seknek, Audisoknak nem mernek szólni. Hányszor látjuk kint a kamu kártyát a szélvédőn, külföldi rendszámmal, és társaik... Mint ahogy a rendőrök sem intézkednek mindig, be vannak fenyítve, főleg vidéken. "Mi folyik itt Gyöngyösön?" - mondhatnánk stílszerűen... Gondolkodjunk csak el! Üdv mindenkinek!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.10. 20:52:33

Egyébként szerintem a belvárostól nincs olyan vészesen messze (mellette van a PTE 2 kara is), csak nem betegeknek. Tehát a beteg autóval érkezik.
Az egyetem környékén is biztos sokan anyáznak, hogy fizetni kell egy ideje, mert ez kb. 1 éve lett fizetőövezet, de a kórházba jövőkkel meg kurva nagy kibaszás.

Amúgy ott a földes parkolóban lenne a Science Building. Ha lenne :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.10. 20:56:07

Egyébként, ha már Pécs, kis off :
A CinePécs nemzetközi filmfesztivál alatt jelent meg a Virage nevű ingyenes filmes folyóirat első száma, pécsi filmszakos egyetemisták szerkesztésében. Megtalálható a pécsi mozikban, illetve a frekventáltabb kultúrhelyeken :)
kilatas.webuda.com/?q=node/100

Kifordított kacagány 2010.10.11. 09:22:35

@Leadfoot: a fizetős parkolás semmivel nem indokolható. attól nem lesz több parkolóhely. ilyen helyeken meg pláne. ha pedig azt akarják, hogy más ne parkoljon ott, csak az aki a kórházba érkezik, akkor zárják le a parkolót.

hajdanában kicsiny városomban is jött az isteni szikra, kellenek parkolóórák, mert ez most olyan nagy divat. akadt is rá vállalkozó legott, amin senki nem lepődött meg, noha tudtuk, egy ilyen rendszer üzemeltetése mekkora áldozatokkal jár. telepítettek is egy csomó parkolóórát aminek nem nagyon örültek a népek. én is összegyűjtöttem pár csomagot, mert ugye szólni azt nem divat ilyenkor, hogy itt vagy ott ezentúl fizetni kell azért, hogy megállhassak az út szélén ha dolgom van. mármint azon az úton amit az én pénzemből építettek elvileg az én örömömre. másokban is hasonló érzések dúlhattak, mert felütötte fejét az engedetlenség és a népek a gonosztól indíttatva rögtön aláírásgyűjtésbe kezdtek. gyűltek is az aláírások szépen, de hiába, a városvezetés erkölcsös emberekből áll és nem engedett a gonosz csábításának, maradtak a parkolóórák. aztán megint és megint, hiába akarta mindenki a városban, hogy tüntessék el őket. még ma is fizetnénk a parkolásért, ha az "üzemeltető" cég és a polgármester(akinek egész biztosan nem volt érdekeltsége a témában, csak ezek a rossz nyelvek mindig mindent mondanak) össze nem rúgja a port. és a tanulság? az több is van. egyrészt most már tudjuk, hogy szart sem érünk, nem értünk vannak az utak, a parkolók, meg még a városvezetés sem. másrészt már azt is tudjuk, hogy akár fizetni kell érte, akár nem, semmivel nem lesz több vagy kevesebb parkolóhely, mert a népek így is úgy is megállnak valahol ha a dolguk után járnak.

J.G. 2010.10.11. 10:11:30

@Kifordított kacagány: Senki, még a politikusok sem (!) állítják, hogy a parkolási díjtól több parkolóhely lesz. Attól - hosszú távon - kevesebb autó lesz a környéken, ha megfelelően van megválasztva a díj. Pl. kicsit feljebb: Eger napi 300 nem jó semmire.
Nálunk (Bp. Örs vezér téri rendelő) úgy működik, hogy utólag kell fizetni, viszont lepecsételtetheted a parkolójegyet a dokival, és akkor ingyenes. Persze ez kórháznál nem megoldás, mert a látogatók nem betegek, de valószínűleg könnyen el lehetne intézni, hogy valaki lepecsételje nekik.
Szóval a lényeg: a parkolási díj, amellett, hogy gigantikus "biznic", viszonylag erős forgalomszabályzó lehetőség. És láttam már olyat, hogy jól volt megoldva.

Kifordított kacagány 2010.10.11. 12:56:08

@J.G.: igen, ez dumának jó duma. az elv az lenne, hogy ha fizetned kell érte, akkor csak a legszükségesebb időt töltöd parkolással, gyorsan végzel a dolgoddal és mész tovább. ettől aztán több szabad parkolót remélnek és ettől lenne több a parkolóhely, amit viszont már bizony állítanak. csakhogy ez nem így működik. azok az objektumok ahova a pénzedet hordod általában érdekeltek abban, hogy több időt tölts náluk, így vagy egyáltalán nem kérnek pénzt a saját parkolóik használatáért, vagy olyan keveset kérnek, hogy nem foglalkozol vele, így nyugodtan lehúzhatnak anélkül, hogy elüldöznének mint potenciális vásárlót.
azokon a helyeken ahol a kereskedelmi objektumok nem rendelkeznek saját parkolóval, ott már bármennyit elkérhet valamilyen lehúzós cég, mert nem a saját bőrére megy a játék. mondhatnánk, hogy mások forgalmára alapozzák a saját bevételüket. ettől te mint a parkolást igénybe vevő csóringer még nem fogsz sem több, sem kevesebb időt eltölteni, mint ami amúgy is szükséges, mert ugye általában ilyen helyekre célirányosan érkezel. itt természetesen lehetne egy olyan szabályozó szerepe a fizetős parkolásnak, hogy elriassza azokat akik inkább gyalogolnak pár utcát és ezért képesek távolabb parkolni, de mivel a gyakorlatban már nem találsz ingyenes alternatívát, így ez sem működik.
marad még a harmadik eset, amikor kényszerlátogatásra mész valamilyen intézménybe, ami lehet kórház, hivatal, akármi. ezekben az esetekben nem te osztod be az idődet, kénytelen vagy annyi ideig maradni amíg el nem végzed a dolgodat, tehát a fizetős parkoló elrettentő szerepe ismét nem bír jelentőséggel.

nem vitatom, hogy nem lehetne forgalomszabályzó szerepe a fizetős parkolásnak, de azt kétségbe vonom, hogy a gyakorlatban itthon bárhol is létezik ilyen, valamint azt is, hogy ezt a szerepét pont egy kórház mellett kell megpróbálni alkalmazni.

J.G. 2010.10.11. 16:00:26

@Kifordított kacagány: Mint írtam, van olyan, ahol jól működik. Melóhelyemen már nem áll egymás hegyén-hátán a sok csóró autós, amíg dolgozik, mert fizetős lett a környék. (Van még néhány ember, aki rokikártyával jár, de az más dolog). Így én akkor, ha tényleg olyan dolgom van, amit nem tudok megoldani kocsi nélkül, akkor simán be tudok állni a bejárat közelébe, és óránként talán 230 pénzért nem kell több száz méterről cipelnem a 40-50 kilós cuccokat.

A hivataloknál és eü intézményeknél az ember viszonylag ritkán jár. (Optimális esetben)

Kereskedelmi objektumoknál pedig szerintem sokkal több időt eltöltenek az emberek, ha ingyen, vagy jelképes összegért parkolhatnak. Egyébként pesten én nem tapasztaltam, hogy jelképes pénzért parkolhatnál a plázákban, mert akkor mindenki oda tenné a gépet, amíg dolgozik, és így nem maradna a vásárlóknak hely. Max annyi van, hogy 1 óra ingyen. (IKEA esetén, ha vásárolsz, akkor akármennyit ingyen parkolhatsz)

Szóval van forgalomszervező hatása, csak az a baj, hogy a díjmentes zóna (annak is a fizetős felé eső széle) ettől telítettebb lesz, amit viszont általában lesz@rnak. Főleg itt pesten, mert az már másik kerület.

J.G. 2010.10.11. 16:17:35

Természetesen vannak bajok a fizetős parkolással, de nem feltétlenül a fizetés.
Baj, ha megbüntetnek, mire visszaérsz az órától, vagy hogy nem tudsz fizetni, mert nem veszi be a pénzt (és ezért büntetnek meg), stb.

Mondjuk itt pesten lehet azzal is szívni, hogy az egyik utca az egyik társaságé, a keresztutca meg a másiké, és a saroktól 10 méterre van egy gép, ha nem figyelsz, akkor megtámogatod az egyiket, és megbüntet a másik, mert nincs jegyed.

Ez egy kicsit olyan, mint az, hogy az emberek elhiszik, hogy kocsival hamarabb beérnek dolgozni. De mivel mindenki kocsival megy, így dugó van, és lassabb lesz, mint tömegközlekedéssel. Ezért ahol lehet, ott nyomja neki a barom, majdnem elcsap gyerekkel együtt a zebrán, aztán háborog, ha megbüntetik gyorshajtásért, mert a köcsög rendőrök csak pénzszerzés miatti mennek fényképezni.

(van kocsim, de munkába járáshoz nem használom. nem munkaeszköz, de akinek az, ott nem kéne hogy probléma legyen a parkolási díj)

Kifordított kacagány 2010.10.12. 07:31:13

északi szomszédainknál ha jól tudom működik a parkolás fizetős lehúzás nélkül is. attól, hogy lehetne jól is csinálni, attól még nem csinálják jól és igen, nincs problémám a fizetős parkolással, ott ahol ezért szolgáltatást is adnak. kitenni a parkolóórát közterületre és ezért pénzt szedni nem tartozik ezek közé.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.12. 15:47:43

@J.G.: "A hivataloknál és eü intézményeknél az ember viszonylag ritkán jár. (Optimális esetben)"
Azt te csak hiszed.

@Kifordított kacagány: Milyen régóta pofázom ezt...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.12. 15:49:59

@J.G.: Figyu,
Az "ember" nem csak az, aki 8-tól 4-ig egy irodában rohad.
Én frankón 40 percet buszoznék az 5k-re lenő melóhelyre, autóval 10 perc. 12 óra meló után a f*nak van kedve még buszt várni.
Ja, ahol én lakom (Pécs) ott amúgy sem nagyon van dugó.

J.G. 2010.10.18. 13:58:20

@Kifordított kacagány: A parkoláshoz hely kell. A hely a szolgáltatás.

@ColT: Dokinál évente 1x vagyok, akkor is meló miatti kötelező szűrésen. 1/2 óra, előre egyeztetett időpontban. Kórházban látogatni tavaly év elején voltam, akkor mondjuk Mátészalkán, ott nem kell fizetni a parkolásért. (nem azért ott látogattam, mert nem kell fizetni, hanem mert ezt dobta a TB.)
Hivatalban 2 éve voltam, kocsit átíratni.
Azt hiszem, ezek ritkának számítanak.

Abban azért megegyezünk, hogy az az érv, hogy azért legyen ingyenes a parkolás, mert nincs kedved buszra várni, egy kicsit gyenge?

Olyan ez, mint a mondás a karosszériásokról. Nem azért kell fizetni, mert 3x odaütött, hanem azért, mert tudta, hogy hova kell azt a 3-t ütni. Azért kell fizetni a parkolásért, mert a tulaj megengedi, hogy oda állj.
Nem szorosan, de kapcsolódik, hogy úgy tudom, hogy bp-en nem lehet új lakóépületet építeni csak akkor, ha lakásonként legalább 1 parkolót biztosítanak telken belül.

Kifordított kacagány 2010.10.20. 09:14:15

@J.G.: a hely az enyém, meg a tiéd, közterület. a mi pénzünkből épül és a mi pénzünkből tartják karban. fizetsz érte, a parkolásért meg külön megint. az ellen semmi kifogásom, ha egy cég a semmiből épít egy parkolót és azt pénzért üzemelteti.
az a baj veled, hogy kizárólag a saját példádból vagy képes kiindulni és nem dúlnak benned az empatikus érzések, így el sem tudod képzelni azoknak az életét akiket nap mint nap szivat az ilyen okosság. teszem azt olyanokat, akik hetente többször is rákényszerülnek, hogy kórházba menjenek, pedig nem is ott dolgoznak. sajnos így nem sok értelme van bármilyen érvelésnek. ezt most nem bántásiból írtam, csak ténymegállapítás volt. sajnos elég kevesen vannak olyanok, akik tisztába vannak vele, hogy a szabadság nem az, ha megteheted amit akarsz, hanem az, hogy ha mást akarnál azt is megtehetnéd. ez most úgy jön ide, hogy akik ezt nem tudják, azok a döntéseiket saját önös érdekeikből hozzák, leszarva másokat és többek közt ezért működhetnek még ilyen formában a fizetős parkolók.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.24. 01:02:43

@J.G.: A melóhelyemen ingyenes a parkolás (ipari övezet). A melóm meg megköveteli, hogy rohangásszak mindenfele, egyszerre több helyen legyek, stb. Azonkívül ha buszozok hazafele, meg melóba, akkor -2 óra a szabadidőmből (gyalog is). Na most amikor van 4 órád hazaérni-kajálni-zuhanyozni-esetleg valamit intézni-aludni-felkelni-beérni melóba (esetleg éjjeles mszak is van) akkor kurvára nincs kedved, és másod sem, buszra várni. Autóval 5 perc alatt otthon vagy, és akkor hátha lehetsz egy kicsit az asszonnyal is.

Azon kívül lehet, hogy te évi 1x jársz hivatalba, én meg nem, pedig én sem sűrűn. És vannak, akik nálam sűrűbben.

Egyébként mint leírtam talán itt is, ha az ember intéznivalója x ideig tart, akkor akkor is ott áll, ha fizetni kell, és akkor is annyit áll ott, ha nem, mert mey tovább a dolgára.
A parkolási díjért meg mi is a szolgáltatás? Odaállhatok? B+ én fizetem az önkormányzatot is...