hozzászólások

  • attesz86: Sziasztok, nekem ez a repülés tetszik: youtu.be/MyyTdi8RK9E A hajtóműről bővebben: www.hunjettur... (2011.04.09. 13:57) Hatejamo hét - Nem esik le!
  • wagnergabesz: Üdv.! Én vagyok a Gerle építője. A műrepülő vitorlázó, még hajtóművel sem tudja túllépni a 15-20... (2011.04.04. 20:11) Hatejamo hét - Nem esik le!
  • Sutheo: Nekem az volt a leggázabb amikor apám fiestájában (2006-os a kocsi) kellett izzót cserélni. Az els... (2010.10.30. 23:57) Milyenek a mai autók egy szakember szemével?
  • ColT: @J.G.: A melóhelyemen ingyenes a parkolás (ipari övezet). A melóm meg megköveteli, hogy rohangássz... (2010.10.24. 01:02) Parkolówestern - SZÍVj!
  • Kifordított kacagány: @J.G.: a hely az enyém, meg a tiéd, közterület. a mi pénzünkből épül és a mi pénzünkből tartják ka... (2010.10.20. 09:14) Parkolówestern - SZÍVj!
  • Utolsó 20

várható időjárás

DeLuxe videók

Partnereink

Rendezvény

Utolsó kommentek:

attesz86 2011.04.09. 13:57:20

Sziasztok,

nekem ez a repülés tetszik: youtu.be/MyyTdi8RK9E

A hajtóműről bővebben: www.hunjetturbines.com/index.php/hu/

Üdv

Bejegyzés: Hatejamo hét - Nem esik le!

wagnergabesz 2011.04.04. 20:11:07

Üdv.!

Én vagyok a Gerle építője. A műrepülő vitorlázó, még hajtóművel sem tudja túllépni a 15-20 perc körüli repülési időt.

Bejegyzés: Hatejamo hét - Nem esik le!

Sutheo 2010.10.30. 23:57:02

Nekem az volt a leggázabb amikor apám fiestájában (2006-os a kocsi) kellett izzót cserélni. Az első lámpa kiszedése még neki is gondot jelentett és a visszarakás nehezebb volt. Igaz hogy nem autószerelő de az ilyesmi menni szokott neki (és amikor a notebookomat szedte szét hogy megnézze mi a baja, az pillanatok alatt megvolt...).

Bejegyzés: Milyenek a mai autók egy szakember szemével?

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2010.10.24. 01:02:43

@J.G.: A melóhelyemen ingyenes a parkolás (ipari övezet). A melóm meg megköveteli, hogy rohangásszak mindenfele, egyszerre több helyen legyek, stb. Azonkívül ha buszozok hazafele, meg melóba, akkor -2 óra a szabadidőmből (gyalog is). Na most amikor van 4 órád hazaérni-kajálni-zuhanyozni-esetleg valamit intézni-aludni-felkelni-beérni melóba (esetleg éjjeles mszak is van) akkor kurvára nincs kedved, és másod sem, buszra várni. Autóval 5 perc alatt otthon vagy, és akkor hátha lehetsz egy kicsit az asszonnyal is.

Azon kívül lehet, hogy te évi 1x jársz hivatalba, én meg nem, pedig én sem sűrűn. És vannak, akik nálam sűrűbben.

Egyébként mint leírtam talán itt is, ha az ember intéznivalója x ideig tart, akkor akkor is ott áll, ha fizetni kell, és akkor is annyit áll ott, ha nem, mert mey tovább a dolgára.
A parkolási díjért meg mi is a szolgáltatás? Odaállhatok? B+ én fizetem az önkormányzatot is...

Bejegyzés: Parkolówestern - SZÍVj!

Kifordított kacagány 2010.10.20. 09:14:15

@J.G.: a hely az enyém, meg a tiéd, közterület. a mi pénzünkből épül és a mi pénzünkből tartják karban. fizetsz érte, a parkolásért meg külön megint. az ellen semmi kifogásom, ha egy cég a semmiből épít egy parkolót és azt pénzért üzemelteti.
az a baj veled, hogy kizárólag a saját példádból vagy képes kiindulni és nem dúlnak benned az empatikus érzések, így el sem tudod képzelni azoknak az életét akiket nap mint nap szivat az ilyen okosság. teszem azt olyanokat, akik hetente többször is rákényszerülnek, hogy kórházba menjenek, pedig nem is ott dolgoznak. sajnos így nem sok értelme van bármilyen érvelésnek. ezt most nem bántásiból írtam, csak ténymegállapítás volt. sajnos elég kevesen vannak olyanok, akik tisztába vannak vele, hogy a szabadság nem az, ha megteheted amit akarsz, hanem az, hogy ha mást akarnál azt is megtehetnéd. ez most úgy jön ide, hogy akik ezt nem tudják, azok a döntéseiket saját önös érdekeikből hozzák, leszarva másokat és többek közt ezért működhetnek még ilyen formában a fizetős parkolók.

Bejegyzés: Parkolówestern - SZÍVj!

J.G. 2010.10.18. 13:58:20

@Kifordított kacagány: A parkoláshoz hely kell. A hely a szolgáltatás.

@ColT: Dokinál évente 1x vagyok, akkor is meló miatti kötelező szűrésen. 1/2 óra, előre egyeztetett időpontban. Kórházban látogatni tavaly év elején voltam, akkor mondjuk Mátészalkán, ott nem kell fizetni a parkolásért. (nem azért ott látogattam, mert nem kell fizetni, hanem mert ezt dobta a TB.)
Hivatalban 2 éve voltam, kocsit átíratni.
Azt hiszem, ezek ritkának számítanak.

Abban azért megegyezünk, hogy az az érv, hogy azért legyen ingyenes a parkolás, mert nincs kedved buszra várni, egy kicsit gyenge?

Olyan ez, mint a mondás a karosszériásokról. Nem azért kell fizetni, mert 3x odaütött, hanem azért, mert tudta, hogy hova kell azt a 3-t ütni. Azért kell fizetni a parkolásért, mert a tulaj megengedi, hogy oda állj.
Nem szorosan, de kapcsolódik, hogy úgy tudom, hogy bp-en nem lehet új lakóépületet építeni csak akkor, ha lakásonként legalább 1 parkolót biztosítanak telken belül.

Bejegyzés: Parkolówestern - SZÍVj!

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2010.10.12. 15:49:59

@J.G.: Figyu,
Az "ember" nem csak az, aki 8-tól 4-ig egy irodában rohad.
Én frankón 40 percet buszoznék az 5k-re lenő melóhelyre, autóval 10 perc. 12 óra meló után a f*nak van kedve még buszt várni.
Ja, ahol én lakom (Pécs) ott amúgy sem nagyon van dugó.

Bejegyzés: Parkolówestern - SZÍVj!

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2010.10.12. 15:47:43

@J.G.: "A hivataloknál és eü intézményeknél az ember viszonylag ritkán jár. (Optimális esetben)"
Azt te csak hiszed.

@Kifordított kacagány: Milyen régóta pofázom ezt...

Bejegyzés: Parkolówestern - SZÍVj!

Kifordított kacagány 2010.10.12. 07:31:13

északi szomszédainknál ha jól tudom működik a parkolás fizetős lehúzás nélkül is. attól, hogy lehetne jól is csinálni, attól még nem csinálják jól és igen, nincs problémám a fizetős parkolással, ott ahol ezért szolgáltatást is adnak. kitenni a parkolóórát közterületre és ezért pénzt szedni nem tartozik ezek közé.

Bejegyzés: Parkolówestern - SZÍVj!

J.G. 2010.10.11. 16:17:35

Természetesen vannak bajok a fizetős parkolással, de nem feltétlenül a fizetés.
Baj, ha megbüntetnek, mire visszaérsz az órától, vagy hogy nem tudsz fizetni, mert nem veszi be a pénzt (és ezért büntetnek meg), stb.

Mondjuk itt pesten lehet azzal is szívni, hogy az egyik utca az egyik társaságé, a keresztutca meg a másiké, és a saroktól 10 méterre van egy gép, ha nem figyelsz, akkor megtámogatod az egyiket, és megbüntet a másik, mert nincs jegyed.

Ez egy kicsit olyan, mint az, hogy az emberek elhiszik, hogy kocsival hamarabb beérnek dolgozni. De mivel mindenki kocsival megy, így dugó van, és lassabb lesz, mint tömegközlekedéssel. Ezért ahol lehet, ott nyomja neki a barom, majdnem elcsap gyerekkel együtt a zebrán, aztán háborog, ha megbüntetik gyorshajtásért, mert a köcsög rendőrök csak pénzszerzés miatti mennek fényképezni.

(van kocsim, de munkába járáshoz nem használom. nem munkaeszköz, de akinek az, ott nem kéne hogy probléma legyen a parkolási díj)

Bejegyzés: Parkolówestern - SZÍVj!

J.G. 2010.10.11. 16:00:26

@Kifordított kacagány: Mint írtam, van olyan, ahol jól működik. Melóhelyemen már nem áll egymás hegyén-hátán a sok csóró autós, amíg dolgozik, mert fizetős lett a környék. (Van még néhány ember, aki rokikártyával jár, de az más dolog). Így én akkor, ha tényleg olyan dolgom van, amit nem tudok megoldani kocsi nélkül, akkor simán be tudok állni a bejárat közelébe, és óránként talán 230 pénzért nem kell több száz méterről cipelnem a 40-50 kilós cuccokat.

A hivataloknál és eü intézményeknél az ember viszonylag ritkán jár. (Optimális esetben)

Kereskedelmi objektumoknál pedig szerintem sokkal több időt eltöltenek az emberek, ha ingyen, vagy jelképes összegért parkolhatnak. Egyébként pesten én nem tapasztaltam, hogy jelképes pénzért parkolhatnál a plázákban, mert akkor mindenki oda tenné a gépet, amíg dolgozik, és így nem maradna a vásárlóknak hely. Max annyi van, hogy 1 óra ingyen. (IKEA esetén, ha vásárolsz, akkor akármennyit ingyen parkolhatsz)

Szóval van forgalomszervező hatása, csak az a baj, hogy a díjmentes zóna (annak is a fizetős felé eső széle) ettől telítettebb lesz, amit viszont általában lesz@rnak. Főleg itt pesten, mert az már másik kerület.

Bejegyzés: Parkolówestern - SZÍVj!

Kifordított kacagány 2010.10.11. 12:56:08

@J.G.: igen, ez dumának jó duma. az elv az lenne, hogy ha fizetned kell érte, akkor csak a legszükségesebb időt töltöd parkolással, gyorsan végzel a dolgoddal és mész tovább. ettől aztán több szabad parkolót remélnek és ettől lenne több a parkolóhely, amit viszont már bizony állítanak. csakhogy ez nem így működik. azok az objektumok ahova a pénzedet hordod általában érdekeltek abban, hogy több időt tölts náluk, így vagy egyáltalán nem kérnek pénzt a saját parkolóik használatáért, vagy olyan keveset kérnek, hogy nem foglalkozol vele, így nyugodtan lehúzhatnak anélkül, hogy elüldöznének mint potenciális vásárlót.
azokon a helyeken ahol a kereskedelmi objektumok nem rendelkeznek saját parkolóval, ott már bármennyit elkérhet valamilyen lehúzós cég, mert nem a saját bőrére megy a játék. mondhatnánk, hogy mások forgalmára alapozzák a saját bevételüket. ettől te mint a parkolást igénybe vevő csóringer még nem fogsz sem több, sem kevesebb időt eltölteni, mint ami amúgy is szükséges, mert ugye általában ilyen helyekre célirányosan érkezel. itt természetesen lehetne egy olyan szabályozó szerepe a fizetős parkolásnak, hogy elriassza azokat akik inkább gyalogolnak pár utcát és ezért képesek távolabb parkolni, de mivel a gyakorlatban már nem találsz ingyenes alternatívát, így ez sem működik.
marad még a harmadik eset, amikor kényszerlátogatásra mész valamilyen intézménybe, ami lehet kórház, hivatal, akármi. ezekben az esetekben nem te osztod be az idődet, kénytelen vagy annyi ideig maradni amíg el nem végzed a dolgodat, tehát a fizetős parkoló elrettentő szerepe ismét nem bír jelentőséggel.

nem vitatom, hogy nem lehetne forgalomszabályzó szerepe a fizetős parkolásnak, de azt kétségbe vonom, hogy a gyakorlatban itthon bárhol is létezik ilyen, valamint azt is, hogy ezt a szerepét pont egy kórház mellett kell megpróbálni alkalmazni.

Bejegyzés: Parkolówestern - SZÍVj!

J.G. 2010.10.11. 10:11:30

@Kifordított kacagány: Senki, még a politikusok sem (!) állítják, hogy a parkolási díjtól több parkolóhely lesz. Attól - hosszú távon - kevesebb autó lesz a környéken, ha megfelelően van megválasztva a díj. Pl. kicsit feljebb: Eger napi 300 nem jó semmire.
Nálunk (Bp. Örs vezér téri rendelő) úgy működik, hogy utólag kell fizetni, viszont lepecsételtetheted a parkolójegyet a dokival, és akkor ingyenes. Persze ez kórháznál nem megoldás, mert a látogatók nem betegek, de valószínűleg könnyen el lehetne intézni, hogy valaki lepecsételje nekik.
Szóval a lényeg: a parkolási díj, amellett, hogy gigantikus "biznic", viszonylag erős forgalomszabályzó lehetőség. És láttam már olyat, hogy jól volt megoldva.

Bejegyzés: Parkolówestern - SZÍVj!

Kifordított kacagány 2010.10.11. 09:22:35

@Leadfoot: a fizetős parkolás semmivel nem indokolható. attól nem lesz több parkolóhely. ilyen helyeken meg pláne. ha pedig azt akarják, hogy más ne parkoljon ott, csak az aki a kórházba érkezik, akkor zárják le a parkolót.

hajdanában kicsiny városomban is jött az isteni szikra, kellenek parkolóórák, mert ez most olyan nagy divat. akadt is rá vállalkozó legott, amin senki nem lepődött meg, noha tudtuk, egy ilyen rendszer üzemeltetése mekkora áldozatokkal jár. telepítettek is egy csomó parkolóórát aminek nem nagyon örültek a népek. én is összegyűjtöttem pár csomagot, mert ugye szólni azt nem divat ilyenkor, hogy itt vagy ott ezentúl fizetni kell azért, hogy megállhassak az út szélén ha dolgom van. mármint azon az úton amit az én pénzemből építettek elvileg az én örömömre. másokban is hasonló érzések dúlhattak, mert felütötte fejét az engedetlenség és a népek a gonosztól indíttatva rögtön aláírásgyűjtésbe kezdtek. gyűltek is az aláírások szépen, de hiába, a városvezetés erkölcsös emberekből áll és nem engedett a gonosz csábításának, maradtak a parkolóórák. aztán megint és megint, hiába akarta mindenki a városban, hogy tüntessék el őket. még ma is fizetnénk a parkolásért, ha az "üzemeltető" cég és a polgármester(akinek egész biztosan nem volt érdekeltsége a témában, csak ezek a rossz nyelvek mindig mindent mondanak) össze nem rúgja a port. és a tanulság? az több is van. egyrészt most már tudjuk, hogy szart sem érünk, nem értünk vannak az utak, a parkolók, meg még a városvezetés sem. másrészt már azt is tudjuk, hogy akár fizetni kell érte, akár nem, semmivel nem lesz több vagy kevesebb parkolóhely, mert a népek így is úgy is megállnak valahol ha a dolguk után járnak.

Bejegyzés: Parkolówestern - SZÍVj!

Kifordított kacagány 2010.10.11. 08:25:00

@Brigi \"B. A.\" főnöke: mint azt említették már nem olyan friss találmány és már megoldható az alkalmazása, csak az összetevői egy kicsit drágák ahhoz, hogy tömegesen elterjedjen. van még mit fejleszteni a témában, de az tény, hogy járható ez az út. mindenesetre nagyságrendekkel járhatóbb, mint az, ha elégetik a hidrogént.
a hidrogén előállítása és tárolása már más tészta. jó dolog lenne ha a napenergiával előállított hidrogént tankolhatnánk az autónkba, amiből újra csak víz lenne és így szuperkörnyezetbarátok lehetnénk, de erre azért kevés esélyt látok. valószínűbb, hogy valamilyen kémiai reakcióval fognak előbb célt érni és még az is lehet, hogy ez a reakció nem otthon, hanem az autódba fog történni áthidalva ezzel a tárolás kérdését. ki tudja? még elég sok nyitott kérdés és lehetőség van.
ami a vízgőz szennyező mivoltát illeti, még mindig nem értelek. miből gondolod, hogy az üzemanyagcella végterméke vízgőz formájában távozik az autóból? egyrészt a vízgőz lecsapódik és elfolyik, így semmivel nem jelent nagyobb veszélyforrást, mint ha kiöntenél egy vödör vizet az udvarra. másrészt hülyeség lenne megszabadulni tőle és újabb energiafelhasználással előállítani egy másik adag vegytiszta vizet.

Bejegyzés: A közeljövő autói - szerintem...

Kifordított kacagány 2010.10.11. 07:40:49

@loláb: egyrészt én annyira nem rajongok a tömegekért, másrészt nem látom be, hogy ha a tömegek nem a belvárosban, hanem egy kicsit odébb vannak az utcán az miért lenne hangulatromboló.

Bejegyzés: Forgalomszűrés 2.0

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2010.10.10. 20:56:07

Egyébként, ha már Pécs, kis off :
A CinePécs nemzetközi filmfesztivál alatt jelent meg a Virage nevű ingyenes filmes folyóirat első száma, pécsi filmszakos egyetemisták szerkesztésében. Megtalálható a pécsi mozikban, illetve a frekventáltabb kultúrhelyeken :)
kilatas.webuda.com/?q=node/100

Bejegyzés: Parkolówestern - SZÍVj!

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2010.10.10. 20:52:33

Egyébként szerintem a belvárostól nincs olyan vészesen messze (mellette van a PTE 2 kara is), csak nem betegeknek. Tehát a beteg autóval érkezik.
Az egyetem környékén is biztos sokan anyáznak, hogy fizetni kell egy ideje, mert ez kb. 1 éve lett fizetőövezet, de a kórházba jövőkkel meg kurva nagy kibaszás.

Amúgy ott a földes parkolóban lenne a Science Building. Ha lenne :D

Bejegyzés: Parkolówestern - SZÍVj!

loláb 2010.10.08. 21:22:16

@Kifordított kacagány: "bezárni helyeket"

Isten ments. Pécsnek van a megyeszékhelyek közül a legszinvonalasabb belvárosa, ami pont attól jó, hogy egy nyári átlag hétköznap este tízkor tömegek vannak az utcán, más városban olyankor megáll az élet.
Te ezt akarnád tönkretenni, csakhogy behajthass a belvárosba autóval?

Bejegyzés: Forgalomszűrés 2.0

AttiLADA · http://www.carstyling.hu/car_shower.php?id=39435 2010.10.08. 08:57:32

Sziasztok! Undorító világban élünk. Pedig a legfontosabb az egészség!Ezt fiatalon megtanultam, nehéz áron. Ebben az országban nincs. Aki meg az eü-ben dolgozik sz*rért-h*gyért, hálásak lehetünk nekik, hogy még ott vannak, több műszakban ráadásul. Hála Isten pajtásnak, vannak rendes orvosok, nővérek, ápolók, ... stb. Együttérzek, mert nekem Apu járt így. Lejárt a mozgássérült igazolványa pár napja (amit végül is mi nem néztünk, de 5 évig jó, és azért nem minden nap ezt kell nézni...). Jött vissza a Déli páyaudvarnál, a Kékgolyó utca közeléből, és már kint volt a szeretetcsomag a szélvédőn. És Kocka Ladánk van. Gondolhatják, hogyha kinthagyja az eredeti papírt, nem csal vele. Ezt amúgy lopják, fénymásolják, szkennelik, visszaélnek vele. Tudom, elfogult vagyok. De a nagy Merciseknek, BMW-seknek, Audisoknak nem mernek szólni. Hányszor látjuk kint a kamu kártyát a szélvédőn, külföldi rendszámmal, és társaik... Mint ahogy a rendőrök sem intézkednek mindig, be vannak fenyítve, főleg vidéken. "Mi folyik itt Gyöngyösön?" - mondhatnánk stílszerűen... Gondolkodjunk csak el! Üdv mindenkinek!

Bejegyzés: Parkolówestern - SZÍVj!